Intr-unul din manualele de religie de la nu mai stiu exact care clasa, avizat pare-se de Ministerul Invatamantului si aprobat de careva secretar idiot de prin Patriarhie, apare o exprimare care suna cam asa: "practica yoga este o lucrare diavoleasca". Acum, cand Patriarhia duce campanii serioase si incununate cu succes de a pastra religia in scoli, apare o astfel de asertiune senila intr-un manual oficial de educatie in programa scolara. Pai, asta e ca si cum cineva care e yogin sau, hai sa spunem, ca ar practica religia hindusa, ar afirma clar si raspicat ca "practica isihasta e lucrare diavoleasca". Daca e gresita retorica, rog serios sa mi se atraga atentia in ce fel. Pana atunci nu pot sa spun decat ca, daca lucrurile vor continua astfel, profesorii de religie vor ramane, saracutii de ei, someri sau, in caz mai fericit, vanzatori de ziare pe la tarabe.
marți, 4 martie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Din nefericire, e ca si cum biserica ar cauta in mod special cele mai inapoiate minti ca sa o reprezinte. In pagina de wikipedia despre isihasm exista o paralela cu 'practici buddhiste'; probabil se refera la yoga, dar nici un bun credincios nu a cazut in pacatul de a rasfoi vreo diavoleasca lucrare de istorie a religiilor ca sa vada ca practicile yoga nu sunt 'proprietatea' buddhismului, nici a vreunei alte religii. Se mai insista ca o mantra nu are aceeasi valoare ca o rugaciune, fiindca nu reprezinta o invocatie reala si alte lucruri prost intelese. Daca acesti intelepti ar fi studiat macar superficial problema, ar fi aflat, de exemplu, ca exista mai multe cai in yoga,care se interfereaza; bhakti yoga se bazeaza pe devotiunea pentru divintate si e diferita de sensul isihasmului doar in masura in care detaliile sunt influentate in mod natural de conceptele diferite ale oamenilor din diverse locuri, traditie, clima samd. Ar mai fi aflat ca exista multe alte subtilitati care trebuie luate in considerare inainte sa adopti atitudinea unui taran speriat din evul mediu si sa spui despre ceva ca e o practica diavoleasca. Ce e drept, o multime de sarlatani se pretind cunoscatori ai filosofiei yoga sau chiar 'guru' deci intr-o anumita masura e de inteles de ce exista opinii incorecte si ostilitate.
Din cate am vazut, asa-zisii crestini se bat cu pumnii in piept, se ingrijesc de toate riturile periferice, ca sa zic asa, cum ar fi postul, sarbatorile, de parca acelea ar fi baza, in timp ce ignora lucrurile cu adevarat importante. Prea putini cauta sa vada esenta reala sub toate ritualurile si manifestarile umane. Majoritatea continua sa creada intr-un fel de dumnezeu domestic, al carui rol e sa se amestece in actiunile prostesti ale oamenilor si in final sa decida cine a fost cuminte si cine nu si daca nu cumva a infulecat vreo friptura in post.
Dar ce sa ceri de la crestinii de rand, cand mai marii bisericii isi pun semnatura pe tot felul de cartulii josnice de tipul acestui manual..de la o vreme am renuntat sa mai discut subiectul, e o lupta cu morile de vant.
Scuze pentru comentariul prea lung, povestea mi-a amintit de multe intamplari..
Pai , pana la urma, probabil ca toate practicile astea spirituale de tip samanic au un fond comun, acelasi stramos, daca vrei. S-au schimbat doar denumirile (isihasm, yoga,etc), culturile si locurile geografice. Mersi de comentariu. E lung si binevenit.
Trimiteți un comentariu