duminică, 9 martie 2008

Variatiuni pe o singura tema: 2012

Recunosc ca a incepe o discutie pe aceasta tema nu e deloc usor, dimpotriva. Povestea asta cu 2012 devine din ce in ce mai mediatizata, apar peste noapte tot mai multe informatii, tot mai variate, mai diverse, incat a discerne intre poveste si realitate, devine tot mai dificil-daca nu chiar imposibil. Nu sunt adeptul niciunei teorii milenariste, nu militez pentru sfarsitul civilizatiei si nu sunt nici un sustinator al apocalipsei de nici un fel. Nu pentru ca nu ar fi plauzibil un sfarsit, insa variantele lui fiind atat de numeroase, eu nu m-am decis pentru care sa optez. Practic, fiecare cultura si religie are o versiune proprie a sfarsitului lumii, mai mult sau mai putin infricosatoare. Daca exista un inceput, e logic sa existe si un sfarsit. Iisus Hristos spunea si el: "Eu sunt Alfa si Omega" (pentru cei care nu stiu, alfa era prima litera a alfabetului grecesc, iar omega ultima). Insa, nicio religie nu poate oferi o data precisa, un mod precis in care va veni un sfarsit. Dincolo de presupuneri, profetii, pareri, opinii, certitudinea ramane inca absconsa.
Noua era (new age) vine insa cu o teorie pe care incearca sa o ancoreze in argumentatia stiintifica si astrologica. Totul porneste de la calendarul mayas, a carei perioada de timp sfarseste in 2012, mai precis in 21 decembrie 2012. Ei bine, deja a vorbi despre un sfarsit al lumii la o data precisa, intra in contradicitie cu religia crestina care ne spune ca "nimeni nu cunoaste ziua aceea decat numai Tatal din ceruri". Insa, trebuie stiut faptul ca mayasii aveau o obsesie pentru studiul cerului, in a calcula cu precizie maxima traseul stelelor si masurarea timpului. Motiv pentru care, ceea ce noi numim azi calendarul mayas are niste cicluri precise (tolkin) de 26.000 de ani, iar noi acum ne aflam la capatul unui astfel de ciclu, ne aflam la un sfarsit. Nimeni nu poate spune ca ne aflam la sfarsitul timpului. Lucrurile insa se complica, insa, cand diferiti cercetatori concluzioneaza ca 2012 inseamna de fapt anul in care Terra va suferi schimbarea polilor magnetici, ceea ce va duce la dezastre planetare majore care vor avea ca rezultat reconfigurarea completa a climei.
to be continued...

3 comentarii:

originar spunea...

cea mai vehiculata varianta ar fi cea privitoare la posibila revenire a planetei Nibiru, a carei orbita se intersecteaza cu planul sistemului solar, si care se pare ca a fost descoperita prin 1984 de catre NASA, dar apoi au pus batista pe tambal.Revenirea ei pt o scurta perioada in apropierea terrei ar provoca oprirea pt cateva zilei a rotatiei pamantului, schimbarea polilor magnetici, etc. Ar fi repetarea potopului de pe vremea lui Noe, despre care se scrie in Biblie; se vehiculeaza chiar ca guvernele statelor puternice construiesc in secret buncare subterane pt supravietuirea catorva "alesi"

Anonim spunea...

http://video.google.com/videoplay
?docid=-4951448613711060908&hl=en

Anonim spunea...

**Anul 2012**