duminică, 9 martie 2008

Sinistroza, bat-o vina!

Cum? Nu stiti ce e sinistroza?(de acum inainte, acest cuvant apare doar in caracter bold, pentru a-i sublinia de fiecare data sensul adanc). Ei, bine, am onoarea sa fac eu prezentarile. Un nou concept inventat de psihologi si psihopatologi pentru a explica ceea ce simt oamenii in legatura cu ceea ce se petrece in secolul 21 in jurul lor. S-o luam incet, asadar.
Sinistroza, o sintagma ce nu apare inca in nici un dictionar oficial de limba romana, se poate traduce printr-un fel de teama, de frica exacerbata dusa la limita sinistrului. Cam asa explica specialistii(sic!). Oamenii inceputului de mileniu sunt tematori de ceea ce se intampla in jurul lor, de faptul ca siguranta le este amenintata de razboaie, de cataclisme. Traiesc nevrotic si, prin urmare, reactiile lor sunt nevrotice (sinistre?). Totul, ne spun aceeasi specialisti, se datoreste modului in care mintea noastra percepe realitatea. Cu alte cuvinte, nimic nu s-a schimbat in lume, doar perceptia noastra si analiza. Traim la fel ca in antichitate, doar ca acum ne temem mai mult pentru viitor, pentru ceea ce va fi...sau nu va fi. Pana la urma, temerile oamenilor sunt nejustificate, nu avem motive serioase sa ne fie teama, sa ne ingrijoram, pentru ca totul se datoreaza sinistrozei.
Teorie mai suspecta de incompetenta nu am mai intalnit. S-a inventat un termen nou, o sintagma noua in speranta ca poate , inca o data, oamenii vor fi manipulati sa creada ca totul e ok, ca viata merge inainte si lumea in care train devine pe zi ce trece tot mai minunata. Sa ne gandim putin la teama vis-a-vis de viitor a oamenilor. Foarte multi semeni se tem ca locul lor de munca nu e sigur, ca planurile lor de viitor haladuiesc sub semnul incertitudinii, ca ziua de maine e tot mai mult o himera. Conform acelorasi specialisti, nu trebuie omul sa-si faca griji prea multe...e doar sinistroza de vina. Ei bine, sa ne imaginam ca in urmatorii ani, munca oamenilor va fi complet inlocuita de cea a robotilor pe scara larga. Stau si ma intreb ce se va intampla cu 6 miliarde jumatate de oameni care nu vor mai avea un loc de munca? Cum isi vor castiga ei painea intr-o industrie robotizata? Cine le va asigura lor ziua de maine? Desigur, eu sunt sinistrozic acum si nu ar trebui sa fiu luat in seama. Am putea, la fel de bine, sa luam in calcul ipoteza ca Terra intra intr-o noua etapa, intr-o zona a galaxiei care-i va afecta complet clima si civilizatia, asa cum o stim, linistita si fara motive reale de ingrijorare, ar putea sa dispara. Dar si asta se cheama tot sinistroza!
Nimic nu se intampla, de facto. Totul e in mintea noastra, e doar o forma de paranoia si nu avem motive de ingrijorare. Oamenii nu mor de foame, aerul e curat si nepoluat, experimentele nucleare au incetat demult, razboaiele tin de domeniul istoriei, guvernele urmaresc, constiincioase, interesele cetatenilor lor, nimeni nu doreste sa ne implanteze un micro-chip, libertatea de exprimare e tot mai garantata, deci chiar nu avem motive intemeiate de frica sau teama sau chiar angoasa. Totul e ok! Suferim in masa de sinistroza!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ahahaha! Fantastic de mult mi-a placut postul acesta :)) Si subscriu intru totul opiniei tale (si stii ca asta nu se intampla foarte des :)) m pareri multe si tin sa le fac auzite mereu :)) )